Lavanta Balı Nedir?

Lavanta Balı Nedir?

Ballıbabagiller familyasından olan Lavanta bitkisi, Haziran ve Temmuz aylarında göz alıcı güzellikte ve ahenkli çiçekler açan yarı çalımsı çok yıllık bir bitkidir.

Latince’de yıkamak anlamına gelen ‘lavare’ kelimesinden türemiş “Lavandula” ismiyle bilinen Lavantanın anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Tüm Avrupa, Akdeniz ve de Ege denizi kıyılarında bol miktarda doğal koşullarda yetişir.

Antik Yunan ve Roma İmparatorluklarında kutsal kabul edilir ve tapınaklarda demet demet lavanta bulundurulurdu. Günümüzde de mor rengi ve müthiş kokusuyla, güzelliğin, zarafetin ve hoşluğun sembolüdür. Farklı aroması, enfes kokusuyla salatalarda zengin tatlar elde etmek için müthiş bir çeşnidir, et balık ve tavuk yemeklerinde sıkça kullanılır. Nefese tazelik verdiğinden temiz ve ferahlatıcı bir tadı vardır. Lavanta bitkisini yakından tanımayanlar onun bu enfes kokusunun sadece çiçeklerinde olduğunu sanabilir. Oysa lavantanın yaprakları ve yaprak sapları da aynı muhteşem kokuya sahiptir.

Lavanta çiçekleri çok eski çağlardan itibaren tıbbi amaçlı olarak kullanılmıştır. Bunlardan en önemlisi savaş sırasında birçok ordunun yaraları dezenfekte etmek için lavanta kullanmış olmasıdır.

Lavanta Balı Nedir?

Ayrıca 2. Dünya Savaşı esnasında İngiliz askerleri güneş çarpmalarından etkilenmemek için şapkalarına lavanta çiçekleri takmıştır. Bazı hastaneler ise dezenfekte için lavanta kullanmışlardır. Antibakteriel ve antifungal özelliklerinin yanında yaraların ve yanıkların çabuk iyileşmesi için hastahanelerde ve evlerde kullanılmıştır.

Lavanta doymamış yağlar açısından çok zengindir. A ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir, belki de bu yüzden çok etkili bir antioksidan görevi üstlenmektedir. Bunun dışında protein, kalsiyum ve demir içermektedir.
Lavanta Balı Nedir?

Lavanta Balı Nedir?

Lavanta Balı, lavanta hasadının yapıldığı bölgelere yerleştirilen arı kovanlarındaki arıların, ağırlıklı olarak lavanta çiçeklerinin nektarlarını toplayarak elde ettiği bir Monoflora bal çeşididir.

Kehribara yakın altın sarısı bir renge sahip olan Lavanta Balının çok hoş bir kokusu vardır.

Lavanta tarlalarındaki bitkiler Temmuz ayı içerisinde tam çiçeklenme evresine ulaşır ve bu dönemde hasadı yapılır. Hasadının yapılacağı bu dönemde çevresine yerleştirilen arılar, lavanta çiçeğinin özünden topladıkları nektarla lavanta balını yaparlar.

Lavanta balı, açık saydam bir renkten koyu kırmızı renge doğru giden, akışkanlığı az, su oranı düşük bir baldır.

En Faydalı Kullanım

Çok eski çağlardan itibaren tıbbi amaçlı olarak kullanılan Lavanta bitkisinin faydalarından yukarıda bahsettik. Arıların, bu faydalı bitkinin çiçeklerinden aldıkları nektarlarla ürettikleri Lavanta balı da, bitkinin kendisi gibi faydalıdır.

Nasıl Tüketilmeli?

Lavanta Balı Nedir?

Lavanta Balı, kahvaltıda ve günlük tüketime uygundur. İster kaşıkla saf bir şekilde, isterseniz diğer gıdalarla birlikte tüketmeniz tamamen sizin tercihinize kalmıştır.

 Çay ve kahve gibi içeçeklerinize tatlandırıcı olarak da katabilirsiniz. Ilık suda eritilerek içilirse kısa sürede kana karışarak vücutta etkisini gösterir. Ayrıca diğer gıdaların tatlandırılmasında (pasta, baklava, dondurma gibi vs.) yapımında tercih edilen bal türüdür.

Alerji Yapar Mı ?

Arı ürünleri, hassas bireylerde alerjiye neden olabilir. Bilinen alerjisi olan, astım ya da yüksek alerji riski taşıyanların tüketmemesi önerilmektedir. Arı ürünleri kullanımında miktar önemli olduğu için, özellikle 3 yaş altı çocuklarda, doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

FAYDALARI

  • Lavanta Balı, vücudumuz için gerekli olan savunma sistemini geliştirir. Mikroplara karşı koruma sağlar. Tansiyon sorunu olanlar için hipertansiyonunu dengelemeye yardımcı olur.
  • Doğal bir ağrı kesicidir. Romatizma, baş ağrıları, eklem ağrıları, migren ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur.
  • Başta sivilce olmak üzere ciltteki pek çok problemin iyileştirilmesine yardımcı olur. Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir. Cildin nem dengesini koruyarak canlanır. Yanıkların tedavisinde oldukça etkilidir. Sedef, egzama, kurdeşen, cilt lekeleri, deri lekeleri, güneş lekeleri gibi dermatolojik cilt sorunlarında oldukça etkilidir.
  • Yaraların çok daha kısa bir süre içinde iyileşmesini sağlar.
  • Lavanta bitkisinin sinek, böcek ve haşere uzaklaştırıcı özelliği vardır. Lavanta balı da sivrisinek ısırıklarının etkisinin azalmasını sağlar.
  • Lavanta balı, mide ve bağırsak sorunlarında oldukça etkilidir. İdrar, mide ekşimesi, gaz, gibi sorunlar için lavanta balı ve diğer lavanta ürünleri doğal bir şifa kaynağıdır.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir