Narenciye Balı Nedir?

Narenciye Balı Nedir?

Narenciye meyveleri (sarı veya yeşil renkli olabilmekle birlikte) genellikle turuncu tonlarıyla karakterize olan; bol sulu, baskın aromalı, posalı, meyve kısmı dilim yapılı ve dışı kabuklu kış meyvelerini kapsamaktadır. Limon, Mandalina, Portakal, Greyfurt, Kamkat, Misket limonu, Bergamot narenciye meyveleridir.

Narenciye kelimesi, sedef otugiller familyasına ait citrus cinsi meyvelerin genelini tanımlamak için kullanılmaktadır. Kökeni Farsçaya ait olup Türkçeye Arapçadan geçen bu isim, turunç anlamına gelen “narang” sözcüğüne çoğul eki getirilmesinden meydana gelmiştir. Bu tanım, Türkçedeki bir diğer adı olan ve “turunç cinsi meyveler” manasında kullanılan turunçgiller ile aynı anlamı taşımaktadır.

Birbirinden faydalı, narenciye türleri sayesinde vücut kendini hastalıklara karşı koruma altına alır. Kış enfeksiyonlarından kanser hastalıklarına kadar etkili olan narenciyeler; Türkiye’de Akdeniz ve Ege illerinde sıkça yetişmektedir. Meyve tabaklarından salatalara ve en lezzetli içeceklere malzeme olan narenciye çeşitleri en faydalı ve nefis tariflerin de birer yardımcısıdır.

C vitaminleri ve antioksidan maddeler bakımından zengin olan narenciye, flavonoid açısından da zengindir. Flavonoidler, serbest radikallerle savaşır ve her yaştan kişinin daha sağlıklı bir yaşama sahip olması için görevlidir. Bedensel ve zihinsel gelişimi destekleyen narenciye faydaları sayesinde kişiler hastalıklardan uzak şekilde yaşar.

Narenciye Balı Nedir?

Narenciye Balı; Akdeniz Bölgesinde bulunan arıların, Limon, portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgillerden nektar alıp vücutlarındaki sindirim enzimi ile karıştırarak kovana getirmesiyle elde edilen monoflora bal çeşididir.

Narenciye Balı Nedir?

Berrak ve açık sarı renkli bir görünümü olan Narenciye Balı, yumuşak bir tada sahiptir ve ferah turunçgil aroması ile keyifli bir tüketim sağlar.

Nasıl Tüketilmeli?

Narenciye Balı Nedir?

Narenciye Balı, kahvaltıda ve günlük tüketime uygundur. İster kaşıkla saf bir şekilde, isterseniz diğer gıdalarla birlikte tüketmeniz tamamen sizin tercihinize kalmıştır.

Çay ve kahve gibi içeçeklerinize tatlandırıcı olarak da katabilirsiniz. Ilık suda eritilerek içilirse kısa sürede kana karışarak vücutta etkisini gösterir. Ayrıca diğer gıdaların tatlandırılmasında (pasta, baklava, dondurma gibi vs.) yapımında tercih edilen bal türüdür.

Alerji Yapar Mı ?

Arı ürünleri, hassas bireylerde alerjiye neden olabilir. Bilinen alerjisi olan, ya da yüksek alerji riski taşıyanların tüketmemesi önerilmektedir. Arı ürünleri kullanımında miktar önemli olduğu için, özellikle 3 yaş altı çocuklarda, doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

FAYDALARI

  • Narenciye Balı birçok doğal antioksidanı içerisinde barındırır. 2011 yılında Analytical and Bioanalytical Chemistry’de yayınlanan bir çalışmada, farklı bal türlerinin flavonoid içerikleri test edilmiştir ve buna Narenciye Balı da dahildir.
  • Narenciye Balında quercetin, hesperitin, luteolin, kaempferol, galangin, naringenin ve isorhamnetin adlı antioksidanlar bulunur ve bunlar inflamasyon, alerji, kanser karşıtı etkiler göstermektedirler ve bağışıklık sistemini destekleyici özelliklere sahiptirler. Narenciye balındaki antioksidanlar serbest radikallere karşı da koruma sağlayabilir ve böylece kronik hastalık riskini de azaltır.
  • 2005 yılında Talanta’da yayınlanan bir beslenme analizinde, Narenciye Balının mineral içeriği test edilmiş. Çinko, boron, manganez, magnezyum, kalsiyum, selenyum, bakır, potasyum ve sodyum gibi pek çok mineral tespit edilmiştir.
  • Tüm bal türleri gibi Narenciye balı da , yara iyileştirici özelliklere sahiptir. 1993 yılında bir Fransız dergisinde yayınlanan araştırma belgesinde araştırmacılar 40 farklı deney ile balın yara iyileşmesi üzerindeki etkilerini incelemişlerdir. Çalışmanın yazarları balın doku iyileşmesi vakalarının %88’inde destekleyici etki gösterdiğini belirtmişler ve hastalar için basit ve güvenli bir tedavi seçeneği olduğunu aktarmışlardır.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir